KÄSINTEHTYÄ LÄHIRUOKAA VUODENAIKOJEN TAHDISSA

Ravintola Kuparipaja


Ravintola Kuparipaja on perheyritys, jonka toiminnassa vuodenajat näkyvät vahvasti. Niin tavarantoimittajat kuin tilitoimistokin löytyvät läheltä. Luotettavilla kumppaneilla, kuten Paritileillä on iso merkitys yrityksessä, jossa kaikki tehdään käytännössä itse. 

Fiskars Village eli Fiskarsin ruukkialue on monelle tuttu keidas Raaseporissa, hieman yli tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Alueen historia merkittävänä raudan valmistuksen keskuksena juontaa juurensa 1600-luvulle saakka.

Ravintola Kuparipaja sijaitsee yhdessä alueen historiallisisesti merkittävistä rakennuksista, joka on rakennettu 1830-luvulla. Nimensä ravintola on saanut kiinteistössä toimineesta kuparijalostamosta. 1980-luvun puolivälissä kiinteistö muutettiin ravintolaksi ja vuodesta 2002 ravintola on kantanut nimeä Kuparipaja. Juha Järvinen on ollut ravintolan omistaja vuodesta 2015.


Selkeitä, raikkaita makuja  

Juha Järvinen on tehnyt vaimonsa kanssa pitkän uran ravintola-alalla. 2000-luvun alussa heitä alkoi kiehtoa ajatus muuttaa pois pääkaupunkiseudulta jonnekin, missä työ, koti ja lasten koulu olisivat tarpeeksi lähellä. He löysivät itsensä pian Fiskarsista ja kaikki osaset alkoivat loksahtaa paikoilleen. Juha aloitti vuonna 2002 työt Kuparipajan keittiömestarina ja osakkaana. Ravintolan omistus siirtyi hänelle vuonna 2015.

Haastattelupäivänä kahvilan pöydillä oli kauniisti aseteltuja mustikanvarpuja maljakoissaan. Kaunista, tyylikästä, modernia, yksinkertaista, raikasta ja paikallista. Aivan kuten ravintolan ruokalistakin, joka kootaan tiimityönä vuodenaikojen mukaan.

Ravintola Kuparipajan ruokalistan kantavana voimana on lähiruoka, persoonallisuus ja käsityöläisyys. Ravintolan kalat tulevat paikallisen kalastajan verkoista, artisaaniolutta saadaan Fiskarsin Ruukissa toimivasta Rekolan panimosta. Fiskarsin Juustola toimittaa juustot ja niin perunat kuin muutkin kasvikset löytyvät lähituottajilta.

Paikalliset taiteilijat ovat näkyvästi esillä ravintolan sisustuksessa. Halutessasi voit ostaa taidetta mukaasi kotiin viemisiksi, tai voit piipahtaa Fiskarsin taiteilijaosuuskunta Onoman toukokuusta syksyyn avoinna olevaan näyttelyyn, joka on ravintolan kahvilan yhteydessä.

Kuparipajan uudistettu kahvila toivottaa vieraat tervetulleiksi

Herkkusuiden paratiisi läpi vuoden

Paikallisuus ja luomutuotanto ovat olleet Fiskarsin ruokaperinteen kantavana voimana  jo kauan ennen lähiruokabuumia. Ei ole siis ihme, että suositut ruokatapahtumat ovat tulleet Fiskarsiin jäädäkseen. 

Ravintola- ja kahvilatarjontaa on alueella runsaasti, mutta Juha Järvisen sanoin, kilpailla voi myös tervehenkisesti. Ravintolayrittäjät ovat muun muassa lanseeraneet ryhmille lounassetelit, jotka käyvät muuallakin, kuin vain Kuparipajassa. Yhteisestä tekemisestä hyötyvät kaikki, ja niinpä Fiskarsin tapahtumat ovat alueen toimijoiden yhteisiä ponnistuksia.

Moni muistaa Fiskarsin vappukokkoperinteen, joka kuitenkin jouduttin valitettavasti kuoppaamaan 2000-luvun alussa, sillä tapahtuma kasvoi kylän mittakaavassa liikaa. Fiskarsin tapahtumakalenteri on kuitenkin edelleenkin täynnä toinen toistaan houkuttelevimpia tapahtumia. Joka kuussa on omat tapahtumansa ja teemansa.

Toukokuussa vietetään Fiskarsissa perinteisiä Puukkopäiviä. Fiskarsin Antiikkipäivät taas valtaavat ruukkialueen heinäkuussa. Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna kuutisenkymmentä lähiseudun tuottajaa kokoontuu Slow Food festivaaleille, Fiskarsin omille Lähiruokamarkkinoille. Paikalla on muun muassa samoja kalastajia, lihantuottajia ja luomutiloja, joilta Ravintola Kuparipajakin hankkii raaka-aineensa.

Joulua Fiskarsissa vietetään marraskuun puolivälin tienoilta jouluun. Joulukin on saanut oman ruokatapahtumansa. Tällöin myös Kuparipaja panee parastaan joulupöytään.

Ravintola Kuparipajan noutopöydän kesäisiä herkkuja

Paritilit yksityisyrittäjän tukena

Ravintola Kuparipaja on avoinna läpi vuoden. Asiakaspaikkoja Kuparipajassa on kolmisensataa, joista osa vasta kunnostetussa kahvilassa. Suurin osa asiakkaista saapuu Suomesta ja Ruotsista. Fiskarsin vetovoima Kaukoidästä tulevien turistien ja japanilaisten keskuudessa näkyy myös ravintolan asiakaskunnassa.

Korkeasesongin aikaan, eli keväällä ja kesäisin ravintola työllistää tuplaten matalasesonkiin verrattuna. Henkilökunnan löytyminen on välillä haasteellista, mutta onneksi omalta kylältä löytyy nuorisoa kesätöihin. Keittiössä on kesästä toiseen jatkuvuutta, sillä muun muassa virolainen Rene on jo kuudetta vuotta ravintolan kesäkokkina.

Juha Järvinen toimi alunperin ravintola Kuparipajan keittiöpäällikkönä. Keittiöstä käsin oli kuitenkin mahdoton nähdä kokonaisuutta ja voidakseen kehittää ravintolan toimintaa haluamaansa suuntaan, keittiötä alkoi luotsata innovatiivinen ja kokenut alansa rautainen ammattilainen, Janne Weckström.

Ravintolayrittäjäksi ryhtyessään, Juha Järvinen kyseli kirjanpitopalveluista paikallisesta yrityspalvelusta. Erityistoiveena oli, että tilitoimiston pitäisi olla lähialueelta. Hän vertaili suositeltuja tilitoimistoja. ”Paritilit vastasi nopeasti yhteydenottooni, joka osoitti että he ovat kiinnostuneita asiasta”, kertoo Juha. ”He kertoivat olevansa joustavia ja Paritilit vaikutti luotettavalta.” Tämä on käytännön kautta osoittautunut oikeaksi arvioksi.

Peruskirjanpidon lisäksi Paritilit hoitaa ravintola Kuparipajan palkanlaskennan. Yhteydenpito puhelimitse ja sähköpostitse kirjanpitäjään on mutkatonta. Tarvittaessa on helppo tavata kasvokkain, kun välimatka ei ole esteenä.

”Paritilit ymmärtää yksin yrittävän arkea. Olen saanut heiltä apua ja hommat ovat toimineet sujuvasti”, Juha kertoo yhteistyöstä Paritilien Raaseporin toimipisteestä vastaavan, Paritilit-yrittäjän Ilkka Mettomäen kanssa.

Paritilit-yrittäjä Ilkka Mettomäki